Верстати з ЧПК

Верстати з ЧПК 19.04.2021

Верстати з ЧПК (числовим програмним управлінням) є високотехнологічним обладнанням, де виконавчі пристрої (приводи) управляються автоматично. Приводи, які управляються завдяки певній програмі, привід в дію робочий елемент верстата. Це і є принцип роботи обладнання з ЧПК. Залежно від призначення верстата робочий елемент може бути чим завгодно, наприклад шпинделем, свердлом, пуансоном і т.д ..

Становочного обладнання з ЧПК дуже велика кількість. Взяти тільки найосновніші - токарні, металорізальні, свердлильні, шліфувальні, фрезерні і всі вони діляться на різні типи та модифікації. Незважаючи на різноманітність типів і моделей, принцип роботи ЧПК сходиться до наявності програмного забезпечення, який і задає алгоритм роботи верстата.

До складу системи ЧПК входить:

  • пульт оператора. Він призначається для управління станком в ручному режимі для підготовки верстата до автоматичної роботі. Також дозволяє вводити програму управління верстатом, змінювати режими його роботи, при аварії відключити верстат.
  • панель оператора - дисплей. Відображення поточної інформації про роботу верстата і програмою. Завдяки дисплею оператор контролює хід виконання технологічної операції, бачить повідомлення про неполадки або аваріях.
  • контролер - це мікросхема з програмою роботи верстата. Використовується для налаштування траєкторії руху інструменту, а також для команд виконання операція і тд.
  • ПЗУ (постійний запам'ятовуючий пристрій) - це постійна пам'ять, яка призначена для довготривалого зберігання системних програм і констант, що визначають конфігурацію даного верстата. Інформація в ПЗУ може бути тільки для читання.
  • ОЗУ (оперативне запам'ятовуючий пристрій) - це оперативна пам'ять, призначена для короткочасного зберігання файлів системних і керуючих програм, які використовуються в поточний момент. Використовується як для запису, так і для читання інформації.

Верстати з ЧПК не вимагають високої кваліфікації фахівця, досить навчити персонал користуватися програмою. Верстати з ЧПК - це сучасне обладнання, що забезпечує високу продуктивність праці при відмінній якості виконуваних робіт. Використання таких верстатів значно підвищує загальний рівень культури виробництва.

Зворотний дзвінок

Зворотний зв'язок